Rize Haber
HV
28 MART Perşembe 19:10

Çocuklarda görülen mevsimsel virüslere dikkat!

Sivas Numune Hastanesi doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Köylü, çocuklarda görülen mevsimsel salgınla ilgili bilgiler verdi.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-12-2022 16:23   Güncelleme : 22-12-2022 16:23
Çocuklarda görülen mevsimsel virüslere dikkat!

Salgın mevsiminde olduğumuzu ifade eden Uzm. Dr. Gözde Köylü, Sivas Numune Hastanesi Pediatri kliniği olarak gerek çocuk acilde gerek polikliniklerimizde benzer şikayetlerle değişik yaş gruplarından çocukların takip ve tedavileri sürdürdüklerini söyledi.

Çocuklarımızı enfekte eden etkenler yaş grubuna göre klinik açıdan değişiklik göstermekle beraber İnluenza, RespiratuarSinsityal Virüs (RSV), A grubu beta hemolitik streptokok ve etkisi azalan fakat hala devam eden Covid-19. Bu virüsler, aslında tüm yaş gruplarında enfeksiyon yapabilirler fakat sonbahar-kış aylarında çocukluk çağının en sık enfeksiyon etkenleri arasında olduğunu ifade eden Köylü, ″Her yıl genellikle Ekim-Mart ayları arasında karşılaşırız. Geçen 2-3 yıl içinde Covid-19 pandemisinden dolayı daha az karşılaştık fakat maske kullanımının azalması, izolasyon önlemlerinin kaldırılması ve okulların açılması gibi nedenlerle bu yıl beklediğimiz gibi enfekte çocuklar arttı” dedi.

Virüslerin bulaş yollarını sıralayan Uzm. Dr. Köylü, ″Küçük çocuklarda özellikle 2 yaş altında ise akut bronşiyolit ya da pnönomi dediğimiz ciddi alt solunum yolu enfeksiyonu kliniği ile başvurular olabilir. Başta riskli gruplar (prematüre doğanlar, astım gibi kronik solunum yolu hastalığı olanlar, kronik kalp hastalığı olan çocuklar, okula giden kardeşleri olan küçük çocuklar, kalabalık ortamda yaşayan çocuklar, sigara içilen ortamda yaşayan çocuklar…) olmak üzere ebeveynlerin dikkatli olması gereken durumlar öksürük, hışıltılı solunum, solunum sıkıntısı, hızlı soluk alıp verme, dudak çevresinde morarma, düşmeyen ateş olması halinde hekime başvurulması gerekmektedir” diye konuştu.

Evde alınması gereken önlemlerden bahseden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gözde Köylü, “Evde alınacak önlemlerden birkaçı en az 20 saniye sabunla el yıkama, kontamine bardak havlu gibi eşyaları paylaşmamak, bol sıvı alımı, istirahat, sağlıklı beslenmektir. Bunun yanında kalabalık yerlerde maske takılması, kreş ya da okula giden çocukları bulaşa engel olmak amacıyla semptomlar başladığında evde izole etmek korumak için yapılan basit ve etkili yöntemlerdir″ diye konuştu.

 

AdminAdmin

YORUMLAR