Rize Haber
HV
28 MART Perşembe 18:54

‘MERHABA’ ESENLER’DE PERDE AÇTI

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 31-10-2022 14:27   Güncelleme : 31-10-2022 14:27
‘MERHABA’ ESENLER’DE PERDE AÇTI

Merhaba Kurtuluş Vesilesi - Gala

Esenler Belediyesi, mutasavvıf – şair Süleyman Çelebi’nin hayatını ve Mevlidi- Şerif’in yazılış sürecini konu alan “Merhaba-Kurtuluş Vesilesi” adlı tiyatro oyununun galasına ev sahipliği yaptı. Mehmet Emin Kaplan’ın yazıp yönettiği oyunda Fatih Küçük, Adem Yavaş ve Murat Tiryaki sahne alıyor. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde perde açan oyun, Süleyman Çelebi Yılı dolayısıyla yapılan tek tiyatro olma özelliği taşıyor.

Yönetmen Mehmet Emin Kapan, “UNESCO 2022 yılını Süleyman Çelebi Yılı ilan etti. Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. yılı. Buna binaen Cumhurbaşkanımız da 2022 yılını Süleyman Çelebi Yılı ilan etti. Bu konuda çeşitli etkinliklerin yapılmasıyla ilgili bir talimatı oldu. Bu anlamda Esenler Belediyesi, böyle bir proje üzerinde çalıştı. Bizlerden hiçbir zaman desteklerini esirgemediler. Başta Tevfik başkanımız olmak üzere kültür-sanattan arkadaşlar sürecin başlangıcından bugüne hep yanımızda oldular. Onların hiçbir eksikliğini hissetmedik. Neticede ortaya güzel bir çalışma çıktı. Oyunda Süleyman Çelebi’nin Mevlid-i Şerif’i hangi saikle yazdığını vurgulamak istiyoruz. İnanın insanların çoğu ‘Niçin Mevlid-i Şerif yazılmış?’ konusunda bilgi sahibi değiller. Bunun altını çizmek istedik. O döneme bir atıfta bulunduk. 10 dönem nasıl geçmiş, ona odaklandık. Bunu oyunda göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Oyunda Süleyman Çelebi’yi canlandıran Fatih Küçük ise şunları söyledi:

“UNESCO’nun 2022 yılını Süleyman Çelebi Yılı ilan etmesinden sonra biz de bu çalışmaya giriştik. Bugün sergileyeceğimiz oyunun bir yıllık bir geçmişi var. Yazılması, dramaturjik çalışması, iki aydır da provaları devam ediyor. Süleyman Çelebi Mevlid’in yazarı. Bir yerde ona atıfta bulunuyoruz. Birçok kişi bunu bilmeyebilir. Yüzyılladır genelde Ramazan aylarında, mevlid akşamlarında aklımıza gelen Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi’dir. Yüzyıllardır onlarca dile çevrilmiş ve hala okunmakta. Bu yüzden çok değerli bir işin içinde olduğumuzu düşünüyorum. Onu halkımıza hatırlatmak, Mevlid’in o huşu içindeki manevi duygularını seyircimize aktarmak bizim en önemli amacımız.”

#ozelhaber

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR